In Comunitățile păgâne, susținem adesea că, în concordanță cu concentrarea noastră pe a fi în armonie cu natura, acceptăm ciclul vieții și toate etapele sale, inclusiv bătrânețea. Că, spre deosebire de cultura dominantă a consumatorilor, nu idealizăm tinerii peste vârstă și, prin urmare, îi onorăm pe bătrânii noștri decât să-i dăm deoparte.

Dar este adevărat acest lucru? Și oricum ce este un „bătrân”?


Cu ceva timp în urmă, am fost la o discuție la Centrul Căilor Sacre despre păgânii din a doua generație. Unul dintre vorbitori a menționat că păgânii au cu adevărat 2 „vârste” – vârsta lor biologică și cât timp sunt păgâni. El a spus că a simțit experiența sa de a fi păgân întreaga sa viață, nu a fost luat la fel de în serios ca adulții care nu au fost păgâni atât de mult. Acestea fiind spuse, cu siguranță putem onora oamenii pentru experiența lor de viață, înainte de a deveni păgân.


Am făcut o căutare pe Google pentru „bătrân păgân” și am găsit câteva puncte de vedere interesante. Amy Hale, care este și antropolog, comentează că utilizarea neo-păgână a „bătrânului” este o formă de însușire culturală. Nu cred că utilizarea acestui termen este în mod inerent mai adecvată decât folosirea „războinicului”, care, de asemenea, evocă imagini ale bravilor nativi americani, dar, din nou, evocă și imagini ale klingonienilor. Cu toate acestea, ar trebui să luăm în considerare ce motivații avem pentru utilizarea termenului.


Un lucru pe care îl pot spune este că „bătrân” este un titlu conferit de o comunitate și trebuie acceptat de către individ. Există prea multe colecții de titluri și atragere a atenției. Nu există nimeni „Comunitate păgână” – doar un spațiu comun în care converg multe religii, tradiții și indivizi dispari care se numesc „păgâni”. Anumite tradiții au propriile lor idei despre ceea ce este un „bătrân” Din cauza acestor probleme și a altor probleme, este cel mai bine să se limiteze utilizarea termenului „bătrân” în cadrul propriei tradiții (dacă aveți una) în care există un anumit grup de oameni care pot fi de acord cu propria lor definiție.


O altă problemă este că, de prea multe ori, luăm cu certitudine contribuțiile generațiilor mai în vârstă. Când m-am interesat pentru prima dată de păgânism, am avut internetul, multe cărți disponibile și o societate care, deși nu accepta în totalitate, nu persecută în mod activ păgânii. Pentru cei care au venit înainte, cunoștințele spirituale erau mult mai dificil de găsit, la fel și găsirea altor păgâni. Nu ar trebui să spunem doar că suntem recunoscători – le arătăm. Plătiți-le pentru serviciile lor sau într-o altă formă.

Dacă sunt de fapt vârstnici și au nevoie de mai mult ajutor – oferiți-le să le aduceți mese, să efectuați lucrări în curte și la casă, vizitați-i în centrul asistenței / spitalului. Condu-i la evenimente. Asumați-vă singur munca comunitară – organizarea / organizarea ritualurilor și evenimentelor, educarea publicului, cercetarea și predarea. Făcând aceste lucruri pentru că trebuie făcute, nu pentru recunoaștere socială de dragul său. Și cereți-i să vă spună poveștile lor de viață.

Si ...

Ne onoram seniorii din comunitatea noastra, fapt pentru care le oferim asistenta, spatiu de meditatie, timpul si increderea noastra, cat si o pregatire temeinica pentru ceea ce numim viitoarea reincarnare.